Stappenplan voor aankoop van een vakantiewoning

Heb jij er net als ik ook wel eens aan gedacht om een vakantiewoning te kopen? Gewoon een eigen plekje, waar je je zo nu en dan terug te trekken? Lijkt me zo heerlijk!

Zo’n aankoop proces is niet alleen leuk, maar kan ook spannend zijn. Als je een vakantiewoning zoals een stacaravan, tweedehands chalet of ander niet permanent bewoond object koopt, wil je ervan overtuigd zijn dat het in goede staat verkeert.

Veelvoorkomende problemen bij recreatiewoningen

  • Hoge vochtwaardes 
    Waardoor materiaal kan wegrotten.
  • Gaslekkages 
    Waardoor brandgevaarlijke situaties kunnen ontstaan mét groot ontploffingsgevaar.
  • Onvoldoende ventilatie 
    Waardoor vochtproblemen ontstaan.
  • Kitnaden in slechte staat 
    Waardoor weer en wind kunnen binnendringen in de vakantiewoning.
  • Dakbevestiging onjuist aangebracht
    Waardoor regenwater kan doordringen en/of doorlekken, wat leidt tot snellere slijtage van materialen.
  • Chassis in slechte staat 
    Waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Dit is slechts een greep. Wees je ervan bewust dat sommige van deze complicaties niet altijd met het blote oog te zien  zijn.

Stap 1: Hoe vind je het perfecte vakantiehuisje?

De perfecte recreatiewoning vinden is minder eenvoudig dan de meesten denken. Hoe vind je het object dat aansluit op jouw wensen en eveneens staat in een omgeving die je aanspreekt? Waarop kun je op letten bij je zoektocht?

  • Locatie
    Hoe ziet het park eruit en welke gasten trekt het? Om dat te ontdekken, moet je het park bezoeken. Loop een rondje en ga bijvoorbeeld op het terras zitten of bezoek de parkwinkel om sfeer te proeven. Vraag je af of je blij wordt van de sfeer; van de mensen en de omgeving.
  • Park- of camping reglement :
    Welke voorwaarden gelden in het park of op de camping. Let op; niet elk park hanteert dezelfde richtlijnen en reglementen. Het park reglement kun je meestal vinden op de website van het vakantiepark of de camping. Of bel het park of de camping en vraag het op.
  • Grond:
    Is de grond bij de prijs inbegrepen?
  • Indruk vakantiehuisje
    Voorkom een emotie-aankoop. Ga niet over één nacht ijs en bekijk het vakantiehuisje ter plekke voordat je beslist.

Stap 2: Interesse in aankoop? Laat een keuring uitvoeren!

Heb je een vakantiewoning gevonden waar je blij van wordt? Hoe zorg je er vervolgens voor dat de aankoop zonder nare nasmaak verloopt?

Kies voor een aankoopkeuring! Waarom is dat verstandig?

  • Veel vakantiehuisjes worden in de zomer bekeken en verkocht. Realiseer je dat het object in een groene omgeving en met een zonnetje erbij er beter onderhouden uitziet dan in een ander jaargetijde.
  • Er kunnen gebreken zijn die met het blote oog niet waarneembaar zijn en waarvan de verkoper of zijn eventuele makelaar geen weet heeft.
  •  Met een uitgebreid en kwalitatief rapport, uitgevoerd door een onafhankelijke partij, voorkom je onaangename discussies.

Stap 3: Onderhandelen over de prijs

Heb je het rapport goed doorgenomen? Dan weet je eigenlijk alles over de onderhoudsstaat en de veiligheid van de recreatiewoning. Dat is waardevol als uitgangspunt bij onderhandelingen. Is de recreatiewoning afgekeurd, met andere woorden; hij verdient het Second Home Check veiligheidskeurmerk nog niet. Wat dan? Is de recreatiewoning niet goedgekeurd, dan hoeft dat niet te betekenen dat je van aankoop moet afzien. Toch is het soms beter dat wel te doen, overweeg deze keuze goed. Hieronder schetsen we 2 situaties:

Niet goedgekeurd, wel kopen:

Wordt de recreatiewoning niet goedgekeurd dan kan dit verschillende redenen hebben. Is de reden een verouderde gasslang of een missende rookmelder, dan zijn dit gebreken die je goedkoop kunt verhelpen. Dit is dus geen aanleiding van aankoop af te zien. Zijn er echter wel grotere gebreken? Neem de herstelkosten dan mee in de onderhandelingen over de aankoopprijs.

Niet goedgekeurd, heroverweeg:

Blijkt uit de rapportage dat de recreatiewoning onherstelbare gebreken heeft zoals rotte vloeren en wanden? Heroverweeg de aankoop van een vakantiewoning. Beraam de kosten en vraag je af of de aankoop rendabel is.

Stap 4: Aankoop van een vakantiewoning

Je hebt jezelf goed verdiept in de recreatiewoning en bent op de hoogte van eventuele gebreken. Je hebt weloverwogen besloten te kopen. Neem de eventuele gebreken mee in je prijsonderhandeling. Sluit met de verkopende partij een goede compromis. Omdat je de beschikking hebt over een heldere rapportage, staat zwart op wit in welke staat de woning verkeert ten tijde van de aankoop.

Met dit stappenplan koop jij je eerste vakantiehuisje