De eerste hulp bij bedrijfsongevallen

Wat iedereen waarschijnlijk wel weet is dat er in elk bedrijf een bhv’er moet zijn. Je weet wel zo’n collega die een fel gekleurd hesje aan heeft op de dag dat er een brandoefening word gehouden. Die persoon weet altijd precies wat er moet gebeuren  bij bedrijfsongevallen en houdt strikt in de gaten dat echt iedereen uit het gebouw is. Maar rondom veiligheid in een bedrijf speelt natuurlijk nog veel meer. Naast brand kan er nog veel meer gebeuren op de werkvloer natuurlijk.

EHBO kit



Zonder ehbo kit kom je vaak niet heel ver. Bedrijfsongevallen zitten namelijk in een klein hoekje en is vaak simpel op te lossen, maar dan heb je wel de juiste spullen nodig.
De inhoud van een ehbo kit of koffer wil nog wel eens variëren maar over het algemeen bevat deze spullen om (vaak) eenvoudige wondjes te behandelen. Wonden waar je niet direct voor naar het ziekenhuis hoeft te gaan. Denk hierbij aan desinfectie middelen, verschillende vormen en formaten pleisters, gaaskompressen, snelverbandjes, een pincet, verbandschaar, zwachtel en wellicht ook een kiss of life. Deze laatste klinkt heel spannend maar is eigenlijk gewoon een hulpmiddel om iemand veilig te kunnen reanimeren, een “doekje” voor over de mond zodat je niet direct op iemands lip zit.

AED



AED staat voor Automatische Externe Defibrilator. De laatste jaren zie ik er steeds meer hangen, zelfs in openbare ruimtes. Volgens de wetgeving is deze nog niet verplicht binnen bedrijven maar het is wel verplicht om de veiligheid en het welzijn van iedereen binnen het bedrijf te waarborgen. Dit maakt dat veel bedrijven hem toch aanschaffen. Ieder jaar vinden er namelijk nog steeds veel reanimaties plaats buiten het ziekenhuis en een AED is een perfect hulpmiddel hierbij. Een AED is namelijk een draagbaar apparaat welke een schok kan toedienen bij een hartaanval. Dit klinkt heel heftig maar het apparaat verteld je precies wat je moet doen en wanneer. Je hoeft dus absoluut niet medisch onderlegd te zijn om dit apparaat te gebruiken. Ideaal voor in het bedrijf dus.

Nooduitgangen



Wat wel verplicht is binnen elk bedrijf is het hebben van nooduitgangen. Zo’n deur met het welbekende groene teken erop. Vaak brand er ook een lichtje boven.
Natuurlijk zitten hier wel een aantal regels aan vast. Zo moet de deur, volgens het bouwbesluit 2012, naar buiten meedraaien met de vluchtroute wanneer er meer dan 37 personen op deze route zijn aangewezen. Dit omdat als alle collega’s in paniek achter je aan rennen naar buiten, je de deur nooit meer naar binnen kunt trekken natuurlijk.
Een nooddeur moet daarnaast natuurlijk ook altijd vrijgehouden worden, zet hier dan ook nooit spullen voor. Het klinkt zo logisch, maar mijn ervaring is dat dit toch snel weer vergeten word en het wel makkelijk is om er toch even wat weg te zetten. Je maakt immers bijna nooit gebruik van die deur. Dus de tip blijft toch om regelmatig een rondje te doen langs de nooduitgang(en) en mensen hierop te attenderen.

Kooiladder


Een kooiladder is een vaste ladder, ook wel vluchtladder, die aan een gebouw vast zit en naar het dak leidt. Bovenaan heeft de ladder een valbeveiliging, een soort kooi rondom de ladder. Het is een hele veilige manier om de vluchtroute naar het dak veilig te stellen. Wel is het handig om deze jaarlijks te laten inspecteren zodat je zeker weet dat de ladder nog aan de eisen voldoet en er geen mankementen zijn. Een kooiladder via kooiladderspecialist.nl word ontworpen en gebouwd conform de geldende wet en regelgeving en doorstaan hun constructies elke keuring en inspectie.

Scholing bij bedrijfsongevallen



Natuurlijk is het belangrijk dat er scholingen en ook bijscholingen plaatsvinden op het gebied van veiligheid. Iedereen weet het altijd wel een beetje, maar als er geen calamiteiten voordoen verdwijnt er ook informatie die cruciaal kan zijn bij het redden van levens. Welke brandblusser gebruik je voor welke brand, welke pleister gebruik je bij welke wond maar ook het naspelen van een evacuatie en natuurlijk het reanimeren. Je wil natuurlijk wel overal op voorbereid zijn toch?

Hoe is het binnen jou bedrijf gesteld betreft de veiligheid? Ben jij overal op voorbereid of valt er nog wel wat te verbeteren hierin?

De kooiladder als deel van het interieur in het bedrijf