Binnen een paar minuten een mini fotostudio in huis!

“Even” een fotostudio aanschaffen is niet altijd even leuk voor je portemonnee. Maar wist je dat je met wat items die je zelf waarschijnlijk in huis hebt gewoon zelf een fotostudio kunt maken? In dit artikel geef ik je wat tips zodat je gelijk zelf aan de slag kunt.

Veel van de items heb je waarschijnlijk gewoon in huis. En hoe handig is het dan dat je geen nieuwe dure fotostudio apparatuur hoeft aan te schaffen maar wel een leuke fotoshoot in je eigen huis kunt doen! Bijvoorbeeld van je kinderen, je huisdier of misschien wel van je zelf.

Wat heb je allemaal nodig?

– Een bouwlamp
– Een wit laken of hoeslaken
– Wasknijpers of lijm of zeil klemmen
– Een lichte ruimte (bijvoorkeur dicht bij ramen)
– Eventueel een statief
– Eventueel een ladder

Als je kijkt naar een echte fotostudio is het vaak ook niet meer dan een wit doek waar je tegen aan staat/zit/ligt om foto’s te maken. Dus waarom zou het zo veel geld moeten kosten toch?

Kies de juiste ruimte

Waar wil je je foto’s gaan maken? Neem in ieder geval een kamer waar je voldoende ruimte en daglicht hebt. Bijvoorbeeld de woonkamer, of bij ons is dit de slaapkamer.

Tijd om de studio op te bouwen

Wat ik zelf altijd fijn vind is om eerst alle overbodige rommel aan de kant te zetten. Zo heb je een blank canvas waar je mee kunt werken. Denk dus aan losse spulletjes, planten, stoelen die je niet nodig hebt. Heb je eenmaal de ruimte, dan ga je aan de slag met je backdrop / achtergrond.

Als backdrop gaan we in dit geval een wit laken (of bijvoorbeeld een hoeslaken) gebruiken. Zorg er voor dat het wel een effen laken is en niet met een printje of iets. Om de laken op te hangen kun je gebruik maken van 2 statieven of als je dat niet hebt twee andere hoge dingen als bijvoorbeeld ladders of aan een kant aan de deur en de andere kant een statief of ladder. Wees creatief! Vervolgens klem je het laken vast met bijvoorbeeld lijm of zeil klemmen. Deze zijn een stuk steviger dan wasknijpers. Maar ook wasknijpers werken in sommige gevallen prima!

De juiste verlichting

Het allerbeste is natuurlijk daglicht. Maar soms, en vooral in de herfst en winter is dit gewoon niet altijd mogelijk. In dat geval kan je natuurlijk dure softboxen en studio lampen aanschaffen. Maar wellicht heb je gewoon in je schuur wel een accu bouwlamp liggen! Leg er wel even een wit kussensloop overheen want anders is het licht te sterk en krijg je harde schaduwen. 

Have fun shooting!