Zo kies je de juiste coax-kabel

We kijken allemaal graag naar de televisie, we internetten de hele dag door en bingewatchen de leukste series op je favoriete streamingdienst. Je zit op dat moment niet te wachten op een verstoord signaal, je zal altijd zien dat dat gebeurt op het spannendste stukje van de film of wanneer je aan het internetbankieren bent. Het is dus belangrijk dat de verbinding goed is, en dat bereik je door een goede coax-kabel te gebruiken.

Wat is een coax-kabel?

Een coax-kabel is de verbinding tussen je modem en de ontvangers in je huis, zoals je computer of televisie. Kortom, het regelt de overdracht van beeld en geluid. Over het algemeen worden deze kabels gebruikt voor het ontvangst van televisie en radio, maar er zijn ook kabels op de markt die zijn ontwikkelt voor internet. Het is belangrijk dat je de juiste kabel kiest voor in huis, anders liggen storingen op de loer, en dat wil je niet. Maar hoe kies je de juiste coax-kabel voor in huis?

Coax kabel kopen voor analoge en digitale televisie

Een te dunne coax kabel kopen is niet verstandig. De demping is minimaal waardoor er snel storingen kunnen ontstaan. Een te dikke kabel is niet geschikt om in huis te gebruiken. De meest gangbare coax kabels hebben een buitendiameter van 7mm, deze worden het meest in huis gebruikt. Een afscherming van 90dB of hoger is belangrijk om de eventuele kans op een storing zo minimaal mogelijk te maken. Kabels met Kabel Keur of van ziggo zijn over het algemeen altijd goed, maar er zijn ook andere kwalitatief goede kabels te verkrijgen. Als je besluit om een coax-kabel te gebruiken dan is het raadzaam om je goed te laten informeren.

Coax-kabels wegwerken

Het gebruik van een goede coax-kabel zorgt ervoor dat de verbinding optimaal is, maar je zit helaas wel met een kabel in je huis.Dit kan opgelost worden door de kabel via de kruipruimte te laten lopen. Let er wel op dat je dan een coax-kabel gebruikt die bestand is tegen de inwerking van vocht. Als je besluit om de kabel via de kruipruimte te laten lopen dan koop je een groene grondkabel. Door de dikke buitenmantel is deze kabel prima opgewassen tegen het vochtige klimaat van de kruipruimte. Als je hem toch binnenshuis wilt afwerken dan moet je de kabel niet in een te scherpe hoek leggen, dat kan zorgen voor signaalverlies. Hou een radius van 7 centimeter aan, zo zorg je ervoor dat de kabel niet breekt.