Hypotheek kosten

Dit wil je weten over hypotheken!

Je hebt je droomhuis gevonden en moet de financiën regelen, maar voor welke hypotheek moet je gaan? Met duizenden verschillende mogelijkheden om uit te kiezen en veel jargon, raak je gemakkelijk verdwaald in het hypotheeklabyrint. Hier leggen we je de basisprincipes uit die je moet weten over hypotheken, zodat je goed uitgerust bent om de beste hypotheekovereenkomst te vinden.

Hypotheekrenteaftrek

Om het kopen van een eigen huis te stimuleren geeft de Nederlandse overheid de hypotheekrenteaftrek. De rente die je over je hypotheek betaald mag je van je inkomen aftrekken. Dit levert een groot voordeel op. De regeling zal de komende jaren echter worden afgebouwd. Hou hier dus rekening mee, zodat je woonlasten in de toekomst niet te zwaar worden. Gelukkig kun je online hypotheekrentes vergelijken.

Vaste en variabele rente

Hypotheken komen meestal met een vaste of een variabele rente. Zoals je zou verwachten, zal een vaste rente niet veranderen gedurende de duur van overeenkomst. Je maandelijkse aflossingen op je hypotheek zal hetzelfde zullen. Deze variant is vaak populair bij iedereen die een strikt budget heeft en die zich misschien geen extra uitgaven kan veroorloven, zoals kopers van hun eerste huis.

Met een hypotheek met variabele rente kan het tarief dat je betaalt echter variëren, dus als de rente stijgt, stijgen je hypotheekbetalingen waarschijnlijk ook. Maar er zijn verschillende soorten variabele rente hypotheken, zoals we hierna zullen uitleggen.

Hoe werken variabele- en scherp geprijsde hypotheken?

Met een variabele hypotheek volgt je koers meestal de basisrente van de Bank, plus een bepaald percentage. Dit zijn overeenkomsten met variabele tarieven, dus je tarief zal stijgen als de basissnelheid stijgt en daalt als deze daalt. Verdisconteerde hypotheken zijn ook variabel en bieden doorgaans een korting op de standaard variabele rente van de kredietverlener voor een bepaalde periode. Dus, als de geldschieter een variabel percentage van 4,99% heeft, kan een kortingsovereenkomst dit met een korting van 0,50% tot 4,49% voor een paar jaar of meer verdisconteren.

Hoe lang moet ik mezelf binden aan een hypotheekovereenkomst

De meeste vaste hypotheekovereenkomsten lopen voor twee, drie, vier of vijf jaar, hoewel sommige kredietverstrekkers je toestaan ​​om een ​​langere periode vast te stellen, zoals 10 jaar. Vergeet niet dat hoewel veel van deze overeenkomsten overdraagbaar zullen zijn, wat betekent dat je ze mee kan nemen als je naar een ander pand verhuist,. Als je meer geld wilt lenen, dan zal dit waarschijnlijk wel een ander percentage zijn.

Houd er rekening mee dat je er alleen met een hypotheek nog niet bent. Je zult zelf de inleg moeten betalen, dit heet kosten koper. Je moet een beetje denken aan ongeveer 10% eigen geld. Het is vaak minder, maar je kunt nooit teveel hebben. Uiteraard komt daar nog de inrichting, eventueel verbouwing en de verhuizing bij.Hypotheek

%d bloggers liken dit: