DIY super easy schoonmaak producten maken

Vind jij schoonmaakproducten in de winkel ook zo duur? Eén pak afwasmiddel doet misschien nog niet zo’n pijn in de portemonnee. Maar als je je bedenkt dat je voor alles wat je schoonmaakt een apart middeltje kunt aanschaffen, telt het al aardig op. Bovendien weet je nooit wat er precies in de middelen verwerkt is. Als je zelf je schoonmaakproducten maakt, bespaar je een hoop en weet je precies wat erin zit.

 

Met de onderstaande DIY-tips kun je zelf schoonmaak producten maken. Hier bespaar je een hoop onnodige centen mee, weet je precies waar je nu eigenlijk mee schoonmaakt en ben je ook nog eens super milieuzuinig bezig. Het leukste van alles; het meeste van de ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Hoe? Dat ontdek je hieronder!

 

Allesreiniger maken binnen 5 minuten

Als er iets is wat je altijd wel kunt gebruiken is het allesreiniger. Dit wondermiddel lijkt wel overal goed voor te zijn; vloeren dweilen, tafels afnemen maar ook minder hardnekkige vlekken kunnen als wolken voor de zon verdwijnen met allesreiniger. Eén nadeel; welke kies je en wat wil je ervoor betalen? Het antwoord is; niets! Vandaag maak je het namelijk helemaal zelf.

 

Wat je nodig hebt:

  • Water
  • Schoonmaakazijn
  • Spuitflacon

 

Hiervoor kun je een oude spuitflacon gebruiken, mocht je er een overhebben, anders kun je ook een plantenspuit gebruiken of een lege fles bij de Action of blokker kopen. Dan vul je de helft van de fles met water en de rest met schoonmaakazijn. Even schudden en het is klaar voor gebruik! Het ruikt misschien niet zo lekker als zo’n ‘luxe’ uit de winkel, maar het werkt net zo goed! Supergoedkoop en superhandig dus.

 

Zelfgemaakte afwasmiddel is net zo schoon

Het volgende ‘recept’ is een zeer duurzame en makkelijke methode om afwasmiddel te maken. Je bent er iets langer mee bezig dan met de allesreiniger, maar je doet er dan ook zeker een hele tijd mee. Het enige wat je nodig hebt is een stuk zeep naar keuze, schoonmaaksoda en kokendheet water. De stappen gaan als volgt:

 

  • Eerst weeg je de zeep af tot 10 gram en rasp je het fijn.
  • Daarna giet je het hete water bij de geraspte zeep in een kom.
  • Roer vervolgens 200 gram schoonmaaksoda door het goedje tot het oplost.
  • Laat het goedje een nacht staan en klop het de volgende ochtend los met een garde of een staafmixer, net wat je zelf prettig vindt.
  • Giet de gemixte afwasmiddel in een lege fles met een trechter en je bent klaar!

 

Het is het altijd waard om het even te proberen. Eens kijken of je het daarna nog gaat kopen 😉

DIY schoonmaakproducten - zelf je reinigingsmiddelen maken