Duurzaam leven en wonen? Kom dichter bij je eigen natuur

Bij woorden als ‘duurzaam leven’ denk ik aan vooral aan het besparen op het milieu en producten die langer meegaan. Alle keuzes die wij maken in het consumeren van voeding, grondstoffen en energie hebben namelijk invloed op het milieu. Vaak wordt er gedacht dat de aarde het zal begeven als we het milieu te lang en zwaar blijven belasten, maar de aarde zelf, die overleeft het wel. Het is vooral de mensheid die niet meer zal kunnen overleven als we niet zuinig zijn op ons milieu. 

De omstandigheden die we zelf creëren door onze vervuiling zullen niet meer geschikt zijn om in te kunnen overleven. Eigenlijk is dus de mensheid aan het uitsterven en niet de aarde. Duurzaam leven betekent dus vooral dat we goed voor onszelf moeten zorgen. En als we dat op persoonlijk niveau doen, is het een stuk makkelijker dat ook voor onze kinderen, onze omgeving en het milieu te doen.

Duurzaam leven en wonen

Duurzaam leven en wonen is een proces, waarbij je de volgende stap pas zet wanneer je daar zelf klaar voor bent. Voelt het niet meer goed om steeds zo lang in de file te moeten staan? Je begint te werken vanuit huis of zoekt een woning dichterbij je werk. Wil je een nieuwe eettafel en een nieuwe iPhone? Die iPhone koop je refurbished en die eettafel via marktplaats of bij de kringloop. Koop alleen spullen die je echt nodig hebt en bijvoorbeeld alleen biologisch geproduceerde meubels en verf.

Lees je eens in bij zonnepanelen informatie en maak verstandig gebruik van energie in je huis door ze te installeren. Met zonnepanelen valt echt heel veel winst te behalen. Grote bedrijven met zonnepanelen kunnen soms een hele wijk van stroom voorzien. Bij mijn dochter op school hebben ze nu speciale energie zonnepanelen waar ze op kunnen spelen om zo de school van stroom te voorzien. 

Alle zonnepaneel installateurs weten alles van zonnepanelen, je kunt ze ook gerust eens aanspreken als je ze ziet bouwen!

Dichter bij onze eigen natuur

Hoe dichter we bij onze eigen natuur blijven, hoe makkelijker het is om goed te zijn voor de natuur om ons heen. Om duurzaam te leren leven, begin je door eerst beter voor jezelf te zorgen. Op die manier kun je ook makkelijker contact maken met de wereld om je heen. Want waarom zou je iets voor een ander doen, wanneer je zelf al moeite hebt om je hoofd boven water te houden? Stap uit die overlevingsstand en zorg voor jezelf! 

Neem voldoende rust, eet gezond en beoefen yoga. Probeer meditatie uit en probeer jezelf aan te leren dat “less is more”. We zijn namelijk zo opgeslokt door de consumptiemaatschappij, dat we onszelf ermee zijn gaan identificeren. Maar wij zijn toch veel meer dan alleen maar ‘spullen’. Als we dat nou eens gaan voelen, komen we dichter bij onze eigen natuur. En dat is gezonder voor het milieu waarin we leven. Niet omdat het moet, maar omdat het goed voelt.

Zorg dat je co2 neutraal vliegt wanneer je op vakantie gaat en pak zo vaak mogelijk de fiets en let vooral op je voeding. Want daar valt veel winst te behalen. Kies onbewerkt voedsel, die geen fabrieken gezien heeft en eet eens wat minder (of geen) vlees.