Ga je zelf je tuin aanleggen? Dan moet je hier op letten!

Het voorjaar is nu echt begonnen! Nog even wachten op het mooie weer en dan kunnen we weer heerlijk in onze tuin genieten. Is jouw tuin al zomerproof? Zo niet, dan is het nu het moment om aan de slag te gaan. Het is het goedkoopste om zelf aan de slag te gaan, vakmannen inhuren kost nu eenmaal veel geld. Wij helpen je in dit blog op weg met handige tips.

Een goed plan

Voordat je gaat beginnen aan de tuin, is het belangrijk om een goed plan te hebben. Zo weet je precies wat er moet gebeuren, wat het gaat kosten en in welke volgorde je de klussen gaat uitvoeren. In het plan kun je rekening houden met de volgende dingen:

Ontwerp van de tuin (houdt hierbij rekening met een lounge- of zitplek, overkapping, grasveld, borders etc.)
Wat is het budget waar je mee gaat werken?
Ga je nieuwe dure items aanschaffen? Zoals een overkapping, meubels, tegels of (kunst)gras.
Wat voor planten wil je gebruiken?
Wat heb je nog nodig voor het aanleggen van de tuin en wat heb je eventueel al in de schuur liggen?
Wil je nog een speciaal hoekje voor de kinderen? Met bijvoorbeeld een zandbak of schommel.

Aan de slag met de juiste hulpmiddelen

Als het goed is, heb je in jouw plan al bekeken wat je nodig hebt aan praktische zaken voor het aanleggen van een tuin. Want met alleen planten ben je er niet, je hebt een hoop dingen nodig om echt goed aan het werk te kunnen in de tuin.

Werkklompen met stalen neus. Zeker wanneer je aan de slag gaat met tegels leggen zijn werkschoenen onmisbaar!
Handschoenen en eventueel een bril. Handschoenen heb je eigenlijk altijd aan wanneer je in de tuin bezig bent. Of je nu planten gaat snoeien of een tegel gaat leggen, handschoenen zijn altijd fijn! Heb je snel last van stof of zand in je ogen of ga je met een tegelsnijder aan de gang? Dan is het handig om een veiligheidsbril op te zetten.
Het juiste gereedschap. Hierbij kun je denken aan: schoffel, schop, hark, snoeischaar, kruiwagen, takkenschaar, heggenschaar en grasmaaier. Met dit gereedschap binnen handbereik, kun jij bijna alles in de tuin doen!

Klaar om te beginnen!

Nu je plan compleet is en je al het gereedschap op orde hebt, is het tijd om te gaan beginnen! Probeer voor jezelf vaste momenten in te plannen wanneer je aan de slag gaat, bijvoorbeeld iedere zaterdag. Werk volgens je plan en stel het plan bij wanneer dit nodig is. En onthoud: vele handen maken licht werk. Schroom niet om vrienden om hulp te vragen! Trakteer ze na het klussen op een lekkere borrel in de tuin en ze helpen je vast graag mee.

Zou jij zelf jouw tuin willen aanleggen?