Ga voor groen in huis

Veel van ons willen duurzamer leven. Een groener leven. Het begin is vaak moeilijk, maar eenmaal bezig kom je op steeds meer dingen die je kunt aanpassen. Vandaag hebben we het over meer groen in huis.

Duurzaam en groen in huis

Je zult bij duurzaam niet perse meteen denken aan een kunsstof. Maar wist je dat een pvc vloer erg duurzaam kan zijn? Buiten het feit dat ze wel 10 tot 30 jaar mee gaan, je er water op kunt knoeien zonder rare bulten te krijgen (hallo planten, dag laminaat), zit er extreem lage emissiewaarden in en voldoen ze aan de strenge Europese richtlijnen. Handig dus als je kinderen in huis hebt die veel knoeien, of dus een groener huis wilt.

Planten in huis

Ik heb niet van die heel groene vingers en planten overleven het zelden bij mij. Tot ik er meer over ging leren. Het is zo fijn om een huis vol planten te hebben. Je krijgt extra zuurstof en de sfeer verbeterd enorm.

Planten in huis hebben is veel leuker wanneer je weet waar vaak fouten gemaakt worden. Je hebt dus kennis van je planten nodig. Planten hebben allemaal afzonderlijk andere behoeften. Het is dus niet effectief om al je planten van dezelfde hoeveelheid zonlicht en water te voorzien. Enig onderzoek voordat je planten gaat kopen is een goed idee.

 Licht en schaduw

Wanneer je planten koopt is het erg leuk om rond te kijken en de planten uit te zoeken die je het mooist vindt. Je weet echter niet van elke plant wat hij nodig heeft en of hij geschikt is voor je huis.

Zoek van tevoren naar planten die je mooi vindt en die in het klimaat in jouw omgeving kunnen overleven. Kijk daarnaast ook naar welke planten het best passen op welke plek in je huis. Op de ene plek schijnt de zon immers langer dan op een andere plek. Heb je een plek in de tuin waar de zon niet bij komt, dan kan je hier een plant plaatsen die weinig zon kan verdragen. Plekken waar de zon de hele dag op schijnt zijn echter geschikter voor sterke planten die tegen wat droogte kunnen.

 Kijk naar de uiteindelijke grootte

De ene plant wordt uiteindelijk groter dan de andere plant. Dat zie je vaak nog niet aan de planten wanneer ze net ontkiemd zijn, maar later zul je dit zeker merken. Je wilt dan ook niet dat grotere planten het zonlicht tegenhouden, zodat kleinere planten erachter de hele dag in de schaduw staan. Denk van tevoren goed na over welke planten het grootst zullen worden. Deze mogen achteraan. De kleinste planten mogen helemaal vooraan. Op deze manier krijgen alle planten uiteindelijk genoeg zonlicht.

Claimende planten in de tuin

Nog iets om op te letten zijn planten die veel ruimte opeisen en vervolgens overal en nergens groeien. Het is minder slim om deze midden tussen allerlei delicate, kleine plantjes te planten. Een claimende plant kan zo de andere planten compleet overmeesteren en verpesten. De ergste soorten slokken zo je hele tuin op. Enkele voorbeelden zijn munt, Japanse kamperfoelie, berberis of de Noorse esdoorn. Wil je een claimende plant planten, doe dit dan in een aparte pot of op een afgezonderde plaats in je tuin.