Hout bestellen voor de echte doe-het-zelver

Als je een echte doe-het-zelver bent weet je dat je voor eigenlijk elke klus rondom en in je huis gebruik maakt van hout. Hout is redelijk goedkoop, duurzaam, makkelijk om mee te werken en bovendien erg mooi! Maar waar moet je op letten als je hout wilt bestellen? En wat voor houtsoorten kun je het beste gebruiken voor jouw klus? Ik heb een aantal veelgebruikte houtsoorten voor je op een rijtje gezet!

Douglashout

Douglashout is een van de houtsoorten met de langste levensduur. Douglashout komt van de Douglasspar, een boom die gewoon in Europa groeit. Aangezien deze bomen kunnen groeien bij lage temperaturen zijn er veel van dit soort bomen die gebruikt worden door de houtindustrie. Douglashout is dan ook niet zo duur als andere houtsoorten.

Douglashout heeft een redelijke lichte kleur, die een beetje in de buurt komt van oranje. Uiteraard kun je het hout bewerken met beits, verf of lak, zodat het langer meegaat en een andere kleur krijgt. Een prima houtsoort om te gebruiken voor je zelfgemaakte schuur of schutting!

Vurenhout

Vurenhout is een houtsoort die vooral goed te gebruiken is voor planken en balken. Het vurenhout komt in Nederland vooral veel voor binnenshuis. Het is een houtsoort die erg makkelijk te verven, lakken en beitsen is. Doordat het hout iets minder goed tegen weersomstandigheden kan is het minder geschikt voor gebruik in de tuin. Het hout van de Vurenspar dat wat fijner is, wordt vaak gebruikt bij de timmerklussen in huis. Het is namelijk erg sterk.

Steigerhout

Steigerhout is de houtsoort die de laatste jaren erg aan populariteit aan het winnen is. Door het robuuste en unieke uiterlijk van deze houtsoort krijgen meubels of andere bouwwerken een origineel uiterlijk. Iets wat elke woning natuurlijk wel kan gebruiken. Steigerhouten planken hebben vaak een vaste breedtemaat, en het is een van de duurdere houtsoorten. Daarom wordt steigerhout ook vooral gebruikt voor het maken van meubels. Een tafel, tv-meubel, kast, enzovoorts. Steigerhout is wat moeilijker te verven, maar het kan natuurlijk wel gewoon worden gelakt en gebeitst, voor de verlenging van de levensduur. Je kunt natuurlijk ook zelf wel invullen dat steigerhout uitermate geschikt is voor klussen buitenshuis.

Houtplaten

Als je bezig aan een grote klus, ontkom je er ongetwijfeld niet aan om platen te gebruiken. Houtplaten zijn namelijk in grote afmetingen te verkrijgen, en ze zijn relatief niet zo duur. Houtplaten kun je goed gebruiken voor bijvoorbeeld een achterkant van een kast, of andere afsluitingen. Houtplaten staan meestal niet bekend om hun mooie uiterlijk, maar ze zijn wel erg handig.

Hout bestellen kan op veel plekken, zowel bij groothandels als via een webshop van een kleiner bedrijf. Je kunt altijd contact met deze verkopers opnemen met concrete vragen over welke houtsoort perfect bij jouw klus past.

foto van houten bankje is van Shutterstock

Eén reactie op “Hout bestellen voor de echte doe-het-zelver

  1. Hout bestellen lijkt me best een moeilijke opdracht, maar gelukkig is mijn vriend redelijk handig en weet ie meteen wat we nodig hebben. En als we het echt niet weten kunnen we natuurlijk hulp inschakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *