Je huis ventileren en fris houden

Het voorjaar is in aantocht! Voor veel huishoudens betekent dit dat het tijd is voor de grote voorjaarsschoonmaak. Lekker het hele huis schoon, door luchten en fris houden. Klaar voor een nieuw seizoen! De lucht in huis is al snel niet meer fris. We doen natuurlijk van alles in huis zoals slapen, koken, wassen enzovoort. Om het fris te houden in huis, is buitenlucht erg belangrijk.  Wij delen in dit blog een aantal tips met je!

 

Ramen open!

De meest voor de hand liggende tip is toch wel het open zetten van de ramen, hierdoor komt direct frisse lucht je huis in. Wen jezelf aan om iedere ochtend wanneer je wakker wordt het raam in de slaapkamer open te zetten. Moet je weg? Zet het dan op een kiepstand vanwege de veiligheid. Zeker in de ruimte waar je slaapt is frisse lucht erg belangrijk. En zeg nou zelf: een frisse kamer slaapt toch veel fijner? Probeer daarnaast zeker een keer per week het hele huis door te luchten. Zet bijvoorbeeld op zaterdag alle ramen open terwijl je met de schoonmaak bezig gaat. Frisser in huis kun je het niet hebben!

 

Ventilatieroosters

Kun je de ramen niet op kiepstand zetten of wil je dat er altijd frisse lucht in huis komt? Dan is het plaatsen van ventilatieroosters iets voor jou. Je hebt dan continu verse lucht in huis. Ventilatieroosters zijn overal te plaatsen, bijvoorbeeld bij een deur, het raam of in de muur. Ideaal dus, je hebt dan geen omkijken meer naar het continu open zetten van ramen! Je kunt natuurlijk alsnog wel eens per week het hele huis doorluchten, dat is nooit verkeerd. Ventilatieroosters kun je online kopen, er zijn tal van aanbieders te vinden. Laat je even informeren welk rooster het beste bij jullie woning past!

 

Andere tips voor het fris houden van je huis:

Natuurlijk zijn er ook kleine huishoudelijke dingen die je kunt doen om je huis fris te houden. Wellicht zijn ze voor de hand liggend, maar wij delen ze graag met je:

  • Ventileer extra wanneer je kookt of doucht, dit is vanwege de lucht en het vocht wat vrijkomt. Zet een raampje open of zet het ventilatiesysteem wat hoger.
  • Stofzuig regelmatig het huis en ook vooral het vloerkleed en/of tapijt, hier hoopt veel stof in op.
  • Was regelmatig je gordijnen uit.
  • Rook niet binnenshuis.
  • Pak vochtproblemen gelijk aan, zodat dit niet erger wordt.

 

Hoe houd jij jouw woning fris?