Meer geld overhouden per maand? Zo kan het!

Leven op een budget is niet fijn, maar weet dat je er vaak zelf ook iets mee kunt doen. Wanneer je pro-actief ermee aan de slag gaat kan het best zo zijn dat je maandelijks meer te besteden hebt dan dat je eigenlijk zelf denkt. Hoe dat precies zit en hoe je dan meer geld kan overhouden vertellen wij je vandaag!

Huishoudbudget

Hoeveel geld geef jij per maand uit aan bijvoorbeeld de boodschappen? Wanneer je niet echt gericht boodschappen gaat doen kan dit best hoog oplopen namelijk. Zorg ervoor dat je een keer per week boodschappen gaat doen en dan meteen alles voor een complete week meeneemt. Dan bedoelen we niet enkel de voorraad, maar ook al het avondeten. Natuurlijk moet je wat inbouwen voor de verse ingrediënten gedurende de week, maar de rest kan zo mee. Op die manier kom je minder vaak in de verleiding voor andere (lekkere en onnodige) dingen die in je winkelwagen belanden zonder dat je er erg in hebt. Ga ook nooit boodschappen doen wanneer je honger hebt, want ook dan neem je veel mee wat je eigenlijk niet nodig hebt. Op die manier kan jouw huishoudbudget omlaag. Bepaal ook echt een budget hiervoor (het liefst per week), zodat je inzicht blijft houden.

Besparen op vaste lasten

Op je vaste lasten valt ook altijd wel iets te besparen. Vaak is dat een lastige aangelegenheid, want het vergelijken is een hele klus. Niet iets waar we zin in hebben eigenlijk. Gelukkig is er Vergelijkdirect. Hier kun je namelijk de gratis verzekeringscheck t.w.v. €79,- doen, waarmee je tot wel €240,- per jaar kunt besparen op een pakketverzekering. Dat is natuurlijk lekker meegenomen en het mooie van alles is dat je er vrij weinig voor hoeft te doen!

Kritische kijk op jouw uitgaven

Bespaar je al op jouw boodschappen en op jouw vaste lasten, maar kom je er telkens achter dat je nog teveel geld uitgeeft. Kijk dan eens heel kritisch naar jouw uitgaven. Het is niet het leukste werk, want het kan heel confronterend zijn, maar doe het echt. Zonder dat je het doorhebt geef je misschien wel veel geld uit aan kleding die je eigenlijk niet nodig hebt of aan schoenen. Of aan make-up, waarvan je al een complete lade vol hebt. Bedenk je bij elke uitgave of je het wel echt nodig hebt. Je zult zien dat het antwoord vaker nee is dan ja. Bij nee laat je het lekker liggen!

Subsidies

Wanneer het echt moeilijk is om rond te komen kan het zijn dat je in aanmerking komt voor bepaalde subsidies. Zo zijn er gemeentes waarbij er budget is voor minima om kinderen te laten sporten of bij andere verenigingen te gaan. Op die manier blijven ze (en jij ook) social bezig en kost het jou geen geld. Doe hiervoor navraag bij jouw gemeente.