Planten in de badkamer

Op zoek naar decoratie voor je badkamer? Overweeg dan eens om planten in de badkamer te plaatsen!

Kies voor een grote plant of meerdere kleine planten, afhankelijk van de grootte en stijl van je badkamer. Op deze manier voeg je direct kleur toe aan de ruimte. Daarnaast hebben planten verschillende andere voordelen. Maar welke planten zijn geschikt voor de badkamer en wat zijn dan precies die voordelen?

De voordelen van planten

Planten zorgen voor een gezonde lucht in huis, dat geldt dus ook voor de badkamer. Planten verhogen bijvoorbeeld de luchtvochtigheid. Na een warme douche is die luchtvochtigheid natuurlijk hoog genoeg. Maar staat de verwarming vaak aan in de badkamer? Dan wordt de lucht erg droog. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot verkoudheid, hoofdpijn en droge ogen. Goede ventilatiesystemen houden samen met planten de lucht gezond. Daarnaast filteren planten schadelijke stoffen uit de lucht. Denk aan stoffen die vrijkomen na gebruik van schoonmaakmiddelen. De plant neemt deze stoffen op en maakt ze onschadelijk in de wortels. Tot slot hebben planten een kalmerend effect op het brein. Ze helpen je om echt even tot rust te komen als je in bad ligt na een lange werkdag.

Welke planten zijn geschikt voor in de badkamer?

Tijdens een warme douche stijgt de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte. Niet iedere plant is daarom geschikt om in een badkamer te staan. Gelukkig zijn er ook genoeg planten die hier prima mee om kunnen gaan. De volgende planten zijn geschikt voor in de badkamer:

  • Aloë Vera
  • Dracaena
  • Varens
  • Lepelplant
  • Sanseveria
  • Hedera (klimop)

Planten in badkamers met weinig daglicht

De meeste planten hebben daglicht nodig om gezond te blijven. Als er weinig daglicht in de badkamer aanwezig is beperkt dat de keuze van planten. Kies in dit geval voor planten die goed gedijen bij weinig daglicht. In het lijstje badkamerplanten zijn er in ieder geval drie geschikte opties voor een donkere ruimte. Kies bij een badkamer met weinig licht bijvoorbeeld voor de dracaena, lepelplant of sanseveria. Deze planten blijven gezond in donkere ruimtes en kunnen prima tegen het klimaat in de badkamer.

Plantenhouders voor in de badkamer

Nog geen geschikte plek gevonden in je badkamer om een plant te plaatsen? Er zijn verschillende stijlvolle plantenhouders die aan de muur bevestigd kunnen worden. Zo vind je altijd een geschikte plek voor een plant in je badkamer. Door de plantenhouder hoog aan de muur te plaatsen neemt dit nauwelijks ruimte weg. Vooral voor kleine badkamers is het goed om hier rekening mee te houden.