Waar moet je op letten als je deze zomer gaat schilderen? Drie goede tips

Iedereen die ervoor kiest om deze zomer nog hun huis te schilderen (of laten schilderen), moeten en aantal zaken goed in de gaten houden. Je wilt natuurlijk dat je kozijnen goed in de verf komen te staan en dat het schilderwerk mooi oogt en dat ook blijft. De onderstaande drie tips helpen jou om een schildersklus in de zomer met succes aan te pakken. Zodat je achteraf trots kunt zijn op het perfecte resultaat van het schilderwerk!

 

  1. Zorg voor een vijfjaarlijkse verfbeurt

Wil je jouw huis en het buitenkozijnwerk in goede staat houden, zorg dan voor goed onderhoud. Bij het schilderen van de kozijnen aan de buitenkant moet je doorgaans rekening houden met een frequentie van eenmaal in de vijf jaar schilderen. Als jouw huis veel zon opvangt, kan dit ook een keer in de vier jaar worden. De binnenkant van het huis schilderen is een klus die gemiddeld één keer in de zeven jaar dient te gebeuren. Dat is logisch, omdat de verwering binnenshuis veel minder is dan aan de buitenkant, waar je te maken hebt met neerslag, hagel, wind en zon. Let er in elk geval op dat je, los van het aantal jaren geleden dat er geschilderd is, sowieso moet schilderen als er scheurtjes, blaasjes, beschadigingen als slijtplekken of verkleuring op het houtwerk zichtbaar is.

 

  1. Schilder alleen bij goede temperaturen

De kozijnen schilderen dient, zowel buiten als binnen, te gebeuren onder de juiste temperaturen. Idealiter liggen deze 10 en 25 graden. Bij binnen schilderen is deze temperatuur doorgaans geen probleem, maar als je buiten gaat schilderen moet je dus opletten dat het niet te warm of te koud is. Bij temperaturen boven 25 graden loop je bijvoorbeeld het risico dat er – door het uitzetten van warme lucht – luchtblaren (luchtbelletjes) in het schilderwerk ontstaan, doordat vocht in het hout verdampt.

 

  1. Zorg dat het hout goed droog is

Voordat je gaat schilderen moet je zorgen dat het hout goed droog is. Meteen of kort na een regenbui buiten kozijnen schilderen is onverstandig. Omdat het vocht in het natte hout dat door verf overschilderd wordt, een weg naar buiten zoekt. Hierdoor zal het verf bij oplopende temperaturen of vorst gaan bladderen en scheuren vertonen. Een oplossing is het houtwerk goed schoon te schuren en in de grondverf te zetten. Daardoor kan het hout goed drogen, want er trekt geen nieuw vocht meer in. Hierna kun je gaan aflakken, bij goede verf kan dit ook pas na een half jaar tot een jaar!

schilderen - waar moet je op letten - 3 goede tips