Sfeerhaarden in het interieur

Meer en meer zie je sfeerhaarden opduiken in het interieur. En dat verbaast ook niet. Een sfeerhaard brengt een niet te evenaren gezelligheid in huis, zonder al de ongemakken van een open haard.

Voor een sfeerhaard heb je niet per sé een schoorsteen of afvoerkanaal nodig. Ook het sleuren en de kosten van houtblokken behoren vanaf nu tot het verleden.

Hoe werkt een sfeerhaard?

Tegenwoordig kies je uit verschillende systemen van sfeerhaarden. Sommigen bouw je in een bestaande haard in. Die gebruiken dan automatisch de schoorsteen als afvoer. Andere modellen sluiten aan op het centrale ventilatiesysteem. Maar zo hebben elektrische sfeerhaarden bijvoorbeeld geen afvoer nodig.

De keuze van sfeerhaard is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. En hangt mede af van de brandstof en het systeem dat je verkiest.

Soorten sfeerhaarden

1.   Sfeerhaard op gas

Met een enkele druk op de knop brengt je gashaard de gezelligheid in je woning. Geen assen, geen houtblokken, … enkel genieten! De meeste gashaarden verwarmen je ruimte voldoende zodat je ze als enige warmtebron kan gebruiken.

2.   Elektrische sfeerhaard

Indien je in een appartement woont, en toch de gezelligheid van een haard in huis wil halen, dan is een elektrische sfeerhaard de perfecte oplossing. Bij dit type haard heb je enkel een stopcontact nodig om te werken.

3.   Gelhaard

Je kan er ook kiezen voor een sfeerhaard op gelblikjes. Hierbij plaats je gewoonlijk enkele kleine gelpotjes in de haard. Met behulp van een lange lucifer of aansteker steek je de gelpotjes aan. Een gelhaard produceert eerder brede vlamzones en heeft ook geen rookkanaal, gasleiding of elektriciteit nodig. Zorg wel steeds voor een goede ventilatie van je ruimte.

4.   Sfeerhaard met bio-ethanol

Bio ethanol is een zeer propere soort van brandstof die weinig CO² uitstoot. Je kan dit het best vergelijken met enkele brandende kaarsen. Ook voor sfeerhaarden op basis van bio ethanol heb je dus geen aan- of afvoerkanaal nodig. Bio ethanol sfeerhaarden hebben vaak een uniek en stijlvol design en zorgen voor een aantrekkelijk vlammenspel.

Conclusie

Elk type haard heeft dus z’n voor- en nadelen en elk type werkt ook anders. Alles hangt af van waar je naar op zoek bent en wat mogelijk is in je woning.

 

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *