Tips tegen plagen en ongedierte

Soms een beestje tegenkomen in of om je huis betekent niet meteen dat je last hebt van een plaag. Wanneer je op tijd in actie komt kun je voorkomen dat iets als een plantenschimmel of dat ongedierte uitgroeit tot een vervelende plaag. Is het jammer genoeg al te laat? Grijp dan niet direct naar chemische middelen, maar bekijk eerst de milieuvriendelijke opties. Vind tips om het huis vrij te houden van ongedierte.

Voorkomen is altijd beter en makkelijker dan genezen. Bij de eerste stap achterhaal je eerst met wat voor kwelgeest je te maken hebt. Heb je een zwerm wespen in je tuin? Daarna ga je kijk je waar de ongedierte op af komt. Waar hebben de muizen wat te snacken gevonden en hoe zijn ze binnengekomen? Als laatste stap ga je de bron die het ongedierte aantrekt onbereikbaar maken of verwijderen. 

Tips tegen plagen en overlast

 • Dicht kieren en naden, scherm luchtgaten af met gaas en plaats horren voor deuren en ramen.
 • Onderzoek met welk beest je te maken hebt. Google is your friend. Kom je er niet uit? Raadpleeg dan het KAD (Kennis-en Adviescentrum Dierplagen)
 • Check wat het ongedierte aantrekt en verwijder de oorzaak zoals een voedselbron of nestplaats.
 • Kleine beestjes horen erbij. Als je weinig overlast ervaart en een paar beestjes met de hand kunt weghalen, is het geen plaag.
 • Zoek naar ongedierte bestrijding bij overlast van houtwormen, kakkerlakken, ratten of faraomieren in huis ziet. En bij wespennesten op een moeilijke plek, of buitenshuis. 

De wespen die in de zomer overlast geven zijn werksters. Wanneer het wespennest in juli ongeveer volgroeid is, vliegen ze in en uit om eten te verzamelen. Ze komen met name af op zoetigheid, maar ook vlees. En zolang ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Wespen hebben namelijk ook nut: ze eten vliegen en muggen.

Zit  je rustig in de tuin en krijg je wel last van wespen: probeer dan rustig te blijven en maak geen snelle slaande beweging. Ontdek hieronder wat je kunt doen om te voorkomen dat wespen bij je in de buurt komen. 

Tips tegen wespenoverlast

 • Blijf altijd uit de buurt van een wespennest en laat ze zo veel mogelijk met rust. Ga vooral niet slaan als ze in de buurt komen.
 • Hang horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen. Zo kunnen wespen niet binnenkomen. 
 • Jaarlijks last van wespen? Hang aan het begin van de zomer een nep-nest op. De koningin zoekt dan een ander plekje op.  
 • Lok wespen naar een andere plek met iets dat ze lekker vinden, zoals een buffetje rottend fruit.
 • Lok alleen wespen en geen bijen in je wespenval. Gebruik hierbij bier met limonade (radler) en plaats de val op voldoende afstand. 
 • Bel een professional bij overlast van een wespennest in of buiten je woning en laat hun de wespen bestrijden.