Tips voor veilig klussen aan huis

Nu met de vakantie voor de deur heeft iedereen weer zin in klussen. Helaas gebeurt dit nog regelmatig onveilig. Met deze tips kun je vast het 1 en ander voorkomen.

Weet je nog die programma’s waar de man aan het klussen slaat en het hele huis onveilig is? Meestal heb je zelf ook geen idee, dus hoe kun je dan het huis een beetje veilig houden?

De buitenkant van het huis

Dit is echt zo een klusje die je bewaard tot het er echt niet meer uit ziet. Om te besparen wil je dan zelf de gevel verven, of nieuwe panelen erop zetten. Een wankele ladder is dan echt niet veilig. Denk aan goede vouwsteigers waar je veilig op kunt staan en die niet om kunnen vallen. De steiger moet echt heel stevig staan. Niet alleen voor jezelf maar ook voor mensen die er net even onderdoor willen lopen. Als hij dan toch bezig is kan hij meteen de ramen even goed doen!

Verven

Verven geeft het hele huis een opfrisser. Doe dit kamer voor kamer. Zorg dat kleine kinderen niet bij de muur kunnen komen als die nog nat is. Het is natuurlijk een grappig gezicht, maar handjes gaan snel naar de mond, en dat is minder fijn. Scherm ook de potten goed af, en zet ze aan de zijkant zodat niemand er in kan stappen of uitglijden. Draai de doppen van terpentine etc. goed af. Je weet het wel, en toch word het vaak vergeten.

Elektrische klusjes

Heb je van die mooie lijstjes, worden ze niet opgehangen. Kun je eindelijk boren zet hem dan als je hem neerlegt, altijd helemaal uit en op het slotje. Of haal de batterij/stekker eruit. Stekkers en draden altijd zo veel mogelijk uit de weg leggen, en nooit in het stopcontact laten. Ze zullen maar met een beker water erover struikelen. Vergeet je niet de elektriciteit of het water af te sluiten wanneer je met elektra bezig bent?

De kamer verbouwen

Sluit de ruimtes die je gaat verbouwen waar mogelijk helemaal af. Zet ladders weg, of leg ze plat neer als je even wegloopt. Zelf vond ik ook mijn dochter bovenaan de ladder voor het raam. Gelukkig is ze al wat ouder, maar een kleintje valt er zo vanaf. Let er ook even op dat hij goed stevig staat voor je er zelf op klimt. Breek niet zomaar een muur af, kijk eerst goed of het geen steun muur is voordat de hele boel in elkaar stort.

Nog een paar extra tips voor veilig klussen:

Ga altijd na of je gereedschap nog aan de juiste veiligheids voorwaarden voldoet. Gebruik waar nodig goede beschermingsmiddelen als een bril. Probeer zoveel mogelijk te ventileren.

veilig klussen aan huis