4x Materialen voor een trap

Wil jij een nieuwe trap maar nog zoekende naar het meest geschikte materiaal voor jouw trap? Een trap is in vele materialen verkrijgbaar. Al deze materialen hebben verschillende voordelen en geven een bepaalde sfeer of uitstraling aan je woning. Bekijk onderstaande voorbeelden en laat je inspireren voor diverse materialen voor je trap.

 Sommige dingen denk je niet altijd over na als je een huis koopt, maar dan komt het dat je er toch niet blij mee bent. Zoals bijvoorbeeld met de trap. Of je mag zelf besluiten al als het huis in aanbouw is. Wat dacht je van de volgende suggesties? 

Houten trap


Het populairste materiaal voor een trap is hout door de warme en natuurlijke uitstraling. Hout is tevens het goedkoopste materiaal, maar vereist meer onderhoud dan andere materialen en dient regelmatig ingewreven te worden met een voedend product.

 trap

 

Metalen trap


Het materiaal metaal geeft in combinatie met het interieur verschillende uitstralingen, zoals industrieel of juist strak. Een groot voordeel is dat metaal makkelijk te monteren is en weinig onderhoud eist. Toch kan metaal door slecht onderhoud gaan roesten. Ook maken metalen trappen lawaai als iemand de trap op- of afloopt, maar dit wordt bestreden door de trap te bekleden met ander materiaal zoals een houten treden.   

 

Betonnen trap


Trappen van het materiaal beton hebben een uitstraling en hebben het voordeel budgetvriendelijk te zijn. Beton wordt op twee manier toegepast, namelijk precies zoals het is of aangekleed met ander materiaal zoals muursteen, metaal of verf. Mocht het beton niet aangekleed worden, dan is het belangrijk dat het wordt beschermd om het risico op beschadiging en vervuiling te voorkomen.trap

 

Natuurstenen trap

De kosten voor een traprenovatie lopen het hoogst op als je kiest voor het materiaal natuursteen. Het duurste materiaal voor een trap is natuursteen, waar de prijs verschilt per soort natuursteen. Blauwsteen en marmer zijn bijvoorbeeld goedkoper dan graniet. Het voordeel is dat natuursteen zowel binnen als buiten wordt gebruikt en lang meegaat. Natuursteen is zwaar, dus er dient wel een stevige onderconstructie te zijn, wellicht van beton om de kosten te verminderen.

 Heb jij een trap in huis? En wat voor trap?

7 reacties op “4x Materialen voor een trap

  1. Wij hebben een houtentrap met een ijzerwerken leuning. Het is echt een trappenhuis en we zijn daar zeker voor gevallen, toen we het huis kosten

  2. Heel ouderwets misschien, maar ik blijf de houten trap het mooiste vinden. Voor binnen dan. Buiten is een natuurstenen trap in mijn ogen het mooiste.

  3. Ik heb een gewoon houten trap bekleed met lelijke vloerbedekking (van vorige bewoners). Ik vind beton wat niet geverfd us echt heel mooi!

  4. Hier in ons rijtjeshuis zit een lekkere standaard houtentrap, waarbij je precies weet welke tree kraakt op welk punt. Vroeger droomde ik altijd van een semi-double loft als woning en dan een metalentrap erin en als balustrade een metalenrek. Helaas bestaan dat soort appartementen niet (betaalbaar) in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *