Hoe heb je minder stookkosten dit najaar?

Je hebt waarschijnlijk geen zin nu om een grote verbouwing te houden en isolatie en zonnepanelen te installeren voor het besparen van energie. Als het goed is, heb je al de goedkoopste energieleverancier. Dus hoe kun je dan nog meer energie in huis besparen zonder jouw kind(eren) en jij zitten te klappertanden? Er zijn nog wel een paar manieren die niet heel ingrijpend zijn en toch nog wel een klein beetje geld besparen nu het weer over is met de zomer en we de koude wintermaanden weer tegemoet gaan. Kijk snel of je deze energie bespaartips al toepast.

Energieverbruik verminderen

De meest voor de hand liggende energie bespaartip is: warme truien aantrekken. Maar ja, mijn man draagt eigenlijk altijd overhemden. Een alternatief zijn dekens. Loop eens binnen bij Zeeman, Primark of Lovestation22. Een eenmalige investering en jij en jouw kind(eren) hebben het niet meer koud, ook al staat de verwarming laag. Investeer ook in dikke pyjama’s. Gecombineerd met een warm dekbed kan de verwarming ’s nachts dan uit. Let er op dat je de verwarming niet aan laat staan als je weggaat.

Lampen die zelf energie opwekken

Heb jij gordijnen? Zorg er dan voor dat deze geen warmte tegenhouden bij de radiatoren. Doe niet snel het licht aan als het buiten nog licht is en doe eens een kaarsje aan, dat staat ook nog gezellig. Wel moet je dan erg goed opletten dat je de kaars voor het weggaan of slapen gaan uitdoet. Een nog zuiniger alternatief zijn solarlampen (lampen op zonne-energie). De lamp hangt binnen en het zonnepaneel buiten. Door de in- en uitschakelaar staan ze niet onnodig aan. Een solarlampje dat je eerst buiten en dan binnen zet (te koop bij voordeelshops) is nog voordeliger.

Besparingstips elektriciteit

Kleding die niet heel vies is, hoeft niet zo heet mogelijk gewassen te worden. Want hoe vies wordt kleding nu eigenlijk na een paar dagen? Ook op het gebruik van de droger kun je besparen door kleding op te hangen. Doe dit altijd buiten of op het balkon als het niet regent of sneeuwt, want ook in de herfst of winter kan het nog warm genoeg zijn dat de kleding opdroogt. Moet je het toch binnen ophangen zet dan wel de ramen en deuren open zodat je geen vochtproblemen krijgt. En let op apparaten in stand-by en opladers in stopcontacten.

8 reacties op “Hoe heb je minder stookkosten dit najaar?

  1. Goeie tips, waarvan ik er al best veel volg! Al mijn lampen zijn al spaarlampen en ‘s avonds doe ik enkel een klein lampje en wat kaarsjes aan! In de zomer laat ik mijn kleren bijna altijd aan de lucht drogen! 😀

  2. Ik kruip daarom graag onder een lakentje in de avond. Ik droog ook geen kleren in de droogkast want ik hang dat omhoog in de woonkamer want er word hier toch verwarmd 🙂 win-win situatie

  3. Ik woon nog bij mijn ouders en ben daar eigenlijk niet zo mee bezig. Dikke truien en dikke sokken draag ik sowieso altijd in de herfst/winter dus de verwarming aan hoeft nog niet echt voor mij.

  4. Wij overwegen zonnepanelen te laten plaatsen op ons dak en dan ook een grote accu op te hangen, zodat we ook eigen stroom hebben als de zon niet schijnt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *