Tuinkas kopen? Hier moet je op letten bij aanschaf!

Ben je op zoek naar een tuinkas om je gewassen in te kweken? Goed idee! Een tuinkas zorgt ervoor dat je veel langer kunt tuinieren en dat je gewassen beter beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf.

Maar… waar moet je eigenlijk op letten bij het uitkiezen van een kweekkas? We zetten het voor je op een rijtje:

 

  • Bepaal wat voor soort kas je wil

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te bepalen waar je de kas voor wil gebruiken en wat voor kas daar bij past. De ene kas is de andere namelijk niet. Wil je de kas alleen gebruiken om kwetsbare planten te laten overwinteren, dan kun je voor een kleine kas of muurkas kiezen. Wil je extra vroeg in het voorjaar beginnen met zaaien? Dan kun je kweekbakken of tunnelbogen kiezen. Of wil je de kas gebruiken om groente en fruit in te kweken, inclusief tropische soorten die het in het Nederlandse buitenklimaat niet zouden doen? In dat geval kun je het beste een grote kwaliteitskas kiezen. Ook kan het zijn dat je het liefst het hele jaar door tuiniert, en de kas dus ook in de winter wil gebruiken door middel van een verwarmingssysteem. In dat laatste geval moet de kas zich daar natuurlijk ook voor lenen. 

 

  • Bepaal hoe groot de kas moet zijn

Je plannen met de kas (en de grootte van je tuin) zijn ook bepalend voor het formaat van de gewenste kas. Ben je van plan alleen laag en kleiner gewas te kweken, dan is een al te grote kas niet per se nodig. Maar onthoud wel dat je toch altijd beter een iets grotere kas kunt nemen dan een te kleine kas. De ervaring leert dat tuinders na het aanschaffen van een kas alleen maar enthousiaster worden en ‘m dus ook meer en meer gaan gebruiken. Gevolg? De kas is al gauw te klein. 

 

Een ander puntje om rekening mee te houden is de temperatuur die kan verschillen per grootte. Hoe kleiner de kas, hoe groter de temperatuurschommelingen zullen zijn.
Tuinkas

 

  • Rechte of schuine wanden?

Ook kun je kiezen tussen een kweekkas met rechte wanden en een kweekkas met schuine wanden. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Bij een kas met rechte wanden is het overal even hoog en zullen je planten niet gauw beperkt worden in de groei. Daarnaast kun je er zelf ook makkelijker in staan. En niet geheel onbelangrijk: deze is over het algemeen voordeliger. 

 

Een kas met schuine wanden daarentegen vang meer licht en warmte op, wat bevorderlijk is voor de groei. Daarnaast vangen deze kassen ook minder wind en zijn ze stabieler. Tot slot heeft deze kas een groter oppervlak, waardoor je meer gewassen kwijt kunt. 

 

  • Materiaalkeuze

Ook qua materiaal valt er aardig wat te kiezen. Qua frame zijn de meeste kassen gemaakt van staal, aluminium of hout. Deze materialen hebben allemaal zo hun voordelen en nadelen. Aluminium en staal zijn het onderhoudsvriendelijkst en te verkrijgen in verschillende kleuren. Hout daarentegen is een mooi natuurlijk product met een isolerende werking. Maar… het heeft één groot nadeel: het vraagt veel onderhoud om houtrot te voorkomen. 

 

Verder bestaat een kas natuurlijk grotendeels uit lichtdoorlatend materiaal. Hierbij heb je de keuze uit folie, polycarbonaat, tuinbouwglas en veiligheidsglas. Die laatste twee worden het meest gebruikt. Let echter wel op dat het glas minimaal 4mm dik is, zodat je minder snel kans hebt op barsten. Daarnaast kun je het beste een tuinkas kiezen met glas uit één stuk in plaats van verschillende stukken. Anders krijg je sneller mos- en algvorming op de overlappingen. 

 

Wil je barsten helemaal voorkomen? Kies dan voor het zo goed als onbreekbare polycarbonaat, wat bovendien ook nog eens heel goed isoleert. Het enige nadeel alleen is dat het snel lelijk wordt. 

 

En dan…

Dan is het nu zoeken naar een leverancier die een kas heeft die aansluit op jouw wensen. Op zoek naar kwaliteit en veel keuze? Kijk dan eens voor kweekkassen bij L’Orangerie