Van vintage naar zo goed als nieuw met deze tips

Soms zie je een ontzettend leuk kastje bij de kringloop of zelfs gratis aan de weg staan. Ook op weggeefhoeken komen vaak leuke vintage meubels voorbij. Of misschien heb je in je eigen huis nog wat meubels staan die eigenlijk aan vervanging toe zijn. Gooi deze niet weg, maar knap ze op. Als je deze oude meubels opknapt heb je voor een klein budget weer een nieuwe inboedel.

Schuren en verven

Het belangrijkste is om een meubelstuk goed te schuren en te verven. Dit kan natuurlijk alleen bij meubels van hout. Een nieuw laagje verf doet soms al wonderen voor de uitstraling. Soms is alleen een nieuwe waslaag al voldoende om je meubel er weer als nieuw uit te laten zien. Let wel goed op hoe de meubels zijn voorbehandeld. Elke kast vergt zijn eigen methode om op te knappen.

Zelf doen

Op het internet kun je veel ideeën vinden om je meubels op te knappen. Vooral Pinterest staat vol leuke dingen. Ook als je zelf niet zo creatief bent zul je hier genoeg inspiratie vinden om je oude meubels er weer als nieuw uit te laten zien. En hoe leuk is het als iedereen straks jouw resultaat kan bewonderen. Het is niet alleen leuk om te doen, het is ook goed voor de portemonnee en het milieu. Als je iets hergebruikt kost dit geen nieuwe grondstoffen waardoor je de natuur spaart. Hoe vaker je oefent, hoe handiger je wordt. Je zult zien dat je steeds creatiever wordt en meer dingen zelf kunt.

Vintage meubels

Ook is het weer helemaal in om oude meubels te hebben die er een beetje afgedankt uitzien. In de winkel betaal je hier veel geld voor, terwijl je dit eenvoudig zelf kan doen met een oud meubelstuk. Er zijn een aantal verschillende manieren om een meubelstuk een klassieke uitstraling te geven. Je kan bijvoorbeeld meerdere lagen verf over elkaar heen doen en daarna de kast weer schuren, zo krijg je het effect van de versleten verflaag. Ook de waslaag verwijderen kan helpen of een white wash verf gebruiken. Ook krijtverf heeft een matte uitstraling waardoor deze een ander effect geeft dan een hoogglans verflaag.

Het lampjes effect

Vooral op kantoor of in de keuken is het super mooi om ander licht te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een led paneel kopen met warm wit licht. Dit is dan niet het TL buis effect, maar zacht en warm. Zo lijken de oudere meubelen ook meteen anders. Helemaal als je er een nieuw likje verf op hebt zitten. Sowieso is dit ook zuinig, en besparen is 1 van de doelen als je voor vintage gaat vaak.

Wat ook leuk staat op die oudere tafel, of die kast die je eigenlijk geen zin hebt om te verven, zijn heel veel planten. Je kunt er dan zo een slinger van lampjes om heen doen. Of als je liever wat strakker hebt en geen groene vingers, doe dan een lint met lichtjes in een vaas gerold. Dit staat super modern, en toch ook gezellig. Plus het is een mooie afleiding op een minder mooie kast.

vintage van oud naar nieuw