Wat komt er op de vloer in huis?

Als je gaat verhuizen, of als je een nieuwe vloer wilt, dan vraag jij je misschien af wat nu de verschillende mogelijkheden zijn wat betreft vloeren in jouw huis?

Het kan erg lastig zijn om een keuze te maken, maar als je wat meer informatie hebt over vloeren wordt het al een stuk gemakkelijker. Als eerste heb je een ondervloer nodig. Soms houden winkels een actie waarbij je gratis de ondervloer erbij krijgt. Het kan dus de moeite zijn om dit in de gaten te houden. Let er dan wel op dat deze bijvoorbeeld geluidsdempend en vochtwerend is.

Goedkope vloeren

De vloerbedekking kan worden gekozen uit verschillende oogpunten. Wanneer je weinig geld hebt, is de eerste prioriteit natuurlijk een goedkope vloer. Tapijttegels kunnen dan een uitkomst zijn. Ze zijn ook gemakkelijk te leggen als je daar geen hulp voor hebt. Een nadeel van tapijt is dat het snel vies wordt, maar met tapijttegels kun je de tegels dan weer gemakkelijk verwijderen. Heb je een allergie, dan is laminaat beter. Dit is ook gemakkelijk zelf te leggen wat het extra voordelig maakt.

Vloer vloerverwarming

Dan kun je natuurlijk ook kijken naar de praktische kant. Als de vloer gemakkelijk schoon te maken is, zoals een linoleum, vinyl of een pvc vloer, dan is dat natuurlijk ook wat waard. Daarnaast wil je misschien vloerverwarming. Tapijt, laminaat en hout zijn dan niet geschikt, maar tegels, beton en gietvloeren dan weer wel. Je kunt kijken naar de soort uitstraling die je wilt: wil je een strakke en koele of juist een huiselijke warme uitstraling? Voor beide stijlen heb je synthetische en natuurlijke vloeren.

Duurzame vloeren

Dan is er nog het milieu aspect. Dit wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Een houten vloer is het meest duurzaam, en dit staat ook erg mooi. Het is echter wel duurder, ook omdat het leggen nog wel kennis vereist. Een andere milieuvriendelijke keuze is de gietvloer. Dit is tegenwoordig ook weer helemaal hip door de industriële uitstraling ervan. Je moet wel echt goed letten op de gietvloer prijzen, die kunnen net als de kwaliteit best nog wel verschillen. Dat zijn ook wel 1 van de valkuilen van gietvloer.  Mensen denken door alle DIY’s dat je een laagje cement in huis kan smeren en je dan een gietvloer hebt, maar het werkt gewoon echt even anders. Ook moet je rekening houden dat je niet meteen dezelfde dag je huis kunt gaan inrichten.

Dan heb je nog de kurkvloer, deze is echter moeilijk in het onderhoud. Of bamboe, dat een warme uitstraling geeft. Nieuw is een OSB vloer: een vloer van houtsnippers.

 

De vloer in huis