Welke kamerplanten passen het best in een modern interieur?

Ben jij altijd op zoek naar de leukste en meest originele accessoires voor in je moderne interieur? Eindeloos kijk op het internet, in het weekend snuffelen in de woonwinkels en natuurlijk helemaal happy als je die accessoire hebt gevonden die perfect past bij jou en je sfeervolle huis.

Dat is natuurlijk geweldig, maar de meeste sfeer in huis en een gezonde leefomgeving geven kamerplanten. Er was een tijd dat kamerplanten werden gezien als suf en ouderwets, huppakee een paar neppers in huis want dat is veel makkelijker en ze gaan niet dood. Makkelijker misschien maar mooier, sfeervoller en gezonder zeker niet. En met een paar eenvoudige tips houd je de kamerplanten levend en prachtig.

Kamerplanten voor modern interieur

Er zijn heel veel verschillende soorten kamerplanten, maar we focussen ons op de meest praktische en mooiste planten. We beginnen met Strelitzia, deze familie kamerplanten heeft een aantal soorten. Een populaire strelitzia is de Nicolai, deze past erg goed in een strak en modern interieur. de plant heeft grote bladeren, bloeit 1 keer per jaar (met een mooie strakke bloem) en is makkelijk in onderhoud. De sigarenplant (ficus lyarata), een kamerplant die niet heel snel groeit en waar je lang iets aan hebt. Ook perfect voor een modern interieur.

Houd je meer van landelijk of bohemian?

Dan is de Monstera echt iets voor jou, met zijn opvallende blad wordt deze kamerplant oog wel de gatenplant genoemd. Een areca palm of de kentiaplam kunnen eigenlijk niet ontbreken bij een bohemian stijl. Beide kamerplanten zijn enorm makkelijk in onderhoud en daardoor ook populaire kantoorplanten. In een stoer en industrieel interieur passen massieve kamerplanten, een goede keuze is ook hier de gatenplant. Maar ook een Ficus elastica (rubberplant) is met zijn mooie grote bladeren een goede keuzen.

Luchtzuiverende kamerplanten

Er zijn kamerplanten waar je wellicht niet zo snel aan denkt, maar bijvoorbeeld een varen (die groeien inderdaad ook in het bos) is een hele mooie plant, wijde grote bladeren en heeft weinig aandacht nodig. Varens zuiveren bovendien de lucht. Voor degene die echt geen groene vingers hebben is de comeback van de cactussen een uitkomst! Weinig water en aandacht en de cactus is blij. Cactussen zijn er ook in vele soorten en maten en ja, het zijn ook kamerplanten.

Een vreemde eend in de bijt van de cactusfamilie is de zaagcactus. De zaagcactus is een hangplant die bladeren heeft wat vergelijkbaar is met een zaag. Deze cactus heeft geen stekels en is eigenlijk meer een kamerplant. Wel een hele leuke. De schijfcactus is meer bekend, deze lijkt op de cactus die je vaak ziet in de western films. 3 armen, flink wat stekels maar wel heel veel maatjes kleiner dan die van tv. Perfect voor in de vensterbank overigens.

Het is al kort even aan bod gekomen, de luchtzuiverende werking van kamerplanten, De areca palm is bijvoorbeeld een plant die koolstofdioxide omzet in verse lucht. Iets wat we met onze perfect geisoleerde huizen wel kunnen gebruiken, want geen enkel schadelijke stof (schoonmaakmiddel, verf, printerinkt) verlaat meer ons huis. Maar met kamerplanten die lucht zuiveren kunnen we dit probleem deels oplossen.