Zonnepanelen: waarom is dit zo interessant?

Tegenwoordig hoor je steeds meer over zonnepanelen, menig huis in de straat heeft er een aantal op het dak liggen. Maar wat zijn zonnepanelen en waarom is het zo interessant om deze aan te schaffen? Dat lees je hier! 

Wat doen zonnepanelen?

Eigenlijk zegt de naam het al, zonnepanelen vangen energie van de zon op en zetten deze om in elektriciteit. Een erg duurzame vorm van energie dus! Zonnepanelen zijn duur in de aanschaf, maar leveren op de langere termijn wel een flinke kostenbesparing op. Het is daarom even een dure investering, maar voor de toekomst enorm gunstig. Let wel op: niet ieder huis is zo geschikt voor zonnepanelen. Laat je daarom eerst goed informeren voordat je zonnepanelen aanschaft!

 

Financiële voordelen

Zoals we hierboven al schreven, is de aanschaf van zonnepanelen duur. Je kunt dan denken aan ongeveer € 5.300 voor een set van 16 zonnepalen inclusief aanschaf en btw. Maar hier zijn op den duur ook hele fijne financiële voordelen van, zoals:

  • 16 zonnepanelen brengen ongeveer € 825 per jaar op. Met € 5.300 aan kosten, heb je dan binnen ongeveer 6,5 jaar de zonnepanelen terugverdient. Daarna houd je dus ieder jaar € 825 over, daar kun je een hoop leuke dingen van doen!
  • Wist je dat je met de aanschaf van zonnepanelen ook een belastingvoordeel () hebt? Je kunt binnen 6 maanden de btw van de aanschaf en installatie terugvragen. Dat maakt het nog aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen.

 

Zonnepanelen vergelijken

Er zijn tal van aanbieders op het gebied van zonnepanelen, je kunt daarom beter zonnepanelen vergelijken. Je kunt het vergelijken op bijvoorbeeld capaciteit, kleur, afkomst en efficiëntie. Mijn tip: vraag bij diverse aanbieders offertes op. Zo kun je het onderling vergelijken en weet je zeker dat jij de beste deal hebt voor jouw woning. 

Een beter milieu begint bij jezelf

Natuurlijk hebben zonnepanelen uiteindelijk veel financieel voordeel. Maar je mag het groene aspect echt niet vergeten. Het is natuurlijk zuiniger, en soms kun je met 1 huis zelfs meerdere huizen van stroom voorzien. Het wordt op een groene manier opgewekt.

In het nieuws wordt je om de oren geslagen met klimaatverandering. Natuurlijk zijn er heel veel kleine stappen die je kunt maken om het klimaat te helpen, maar met zonnepanelen zet je echt een enorme stap. Voor de mensen die bijvoorbeeld geen vlees op kunnen/willen geven draag je dan alsnog een flink steentje bij aan het positief veranderen van het klimaat.

Heb jij al zonnepanelen? Of heb je de huurbaas aangesproken op de mogelijkheden?

 

Heb jij zonnepanelen?

zonnepanelen waarom