Zorg voor sfeer in de tuin

Het najaar is in volle gang. De blaadjes vallen van de bomen en de mooie herfstkleuren komen tevoorschijn. Je zult nu meer binnen zijn dan buiten, maar ook in het najaar kun je genieten van de tuin. In dit artikel delen wij een aantal tips met je, hoe jij een sfeervolle najaarstuin creëert. Lees je mee?

 

Schaf een buitenhaard aan

Mijn nummer 1 tip: schaf een buitenhaard aan. Met een buitenhaard kun je hout branden, waardoor het lekker warm wordt en jij toch buiten kunt zitten. Hoe romantisch? Lekker op de loungebank met je partner, onder een dekentje, voor een vuurtje. Heerlijk toch! Voor een buitenhaard kun je het beste eiken haardhout gebruiken. Deze houtsoort heeft een lange brandtijd en zorgt voor een mooi vlammenspel. Mede door het lange branden, is dit hout perfect voor een avondje genieten in de tuin. 

 

Gebruik verlichting

Ook wanneer je niet buiten zit om een vuurtje te branden, wil je natuurlijk graag een sfeervolle tuin. Om meer licht te creëren, is het aan te raden om verschillende soorten verlichting toe te voegen. In de tuin kun je denken aan allerlei soorten sfeerlicht, bijvoorbeeld:

  • Wandlampen. Deze hang je bij de achterdeur, in de overkapping of gewoon ergens op een muurtje. 
  • Lampsnoertjes. Dat vind ik altijd zo gezellig staan, een snoertje met allemaal kleine lampjes. Dit is vooral leuk om in een veranda of overkapping op te hangen.
  • Staande lamp, zoals een lantaarn. 
  • Solar lampjes. Deze lampjes kun je op verschillende plekken in de tuin plaatsen en laden op door de zon. Wellicht zullen deze nu wat minder hard branden dan in de zomer, maar het is een goedkope manier om toch een sfeerlichtje te hebben. 

 

Tuin onderhoud

Als ik eerlijk naar mijzelf kijk, werk ik liever in het voorjaar in de tuin dan in het najaar. Toch is het belangrijk om ook in het najaar de tuin te onderhouden. Wanneer een tuin netjes oogt, voelt het automatisch al veel fijner en sfeervoller. Een slimme optie in de tuin zijn bijvoorbeeld vlonders of een schutting. Composiet Zweeds rabat heeft veel voordelen. Het ziet eruit als echt hout en voelt zo, maar is een mix van natuurlijke houtvezels en recyclede High Density-polymeren. Het is onderhoudsarm dus je hoeft niet ieder jaar opnieuw te schilderen, oliën of beitsen. Het blijft van zichzelf mooi als je het af en toe schoonmaakt. Het is duurzaam en gaat jaren mee.
Maak 1x per week een rondje door de tuin. Blaadjes opharken, gras maaien, snoeien, iedere keer een andere taak. Zo blijft het netjes en kijk jij met liefde naar jouw tuin.

 

Hoe maak jij jouw tuin klaar voor het najaar?

winter tuin